Καλλιέργεια

    Για να επιτευχθεί μέγιστη απόδοση στην καλλιέργεια θα πρέπει να παρέχουμε το κατάλληλο περιβάλλον στα δέντρα paulownia.

010

Κλίμα


    Το paulownia (ανάλογα με το είδος) μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα κλιματικών ζωνών με θερμοκρασίες από -25 έως 45 βαθμούς κελσίου. Μέγιστη απόδοση έχει σε περιοχές με ζεστό εύκρατο και τροπικό κλίμα. Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που θέλει υψηλή ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια τις ανάπτυξής του. Σε περιοχές με βαρύ παρατεταμένο χειμώνα το δέντρο μπορεί να αντέξει αλλά μειώνεται η ανάπτυξη του. Το ίδιο συμβαίνει και σε υψόμετρο που υπερβαίνει τα 1200 μέτρα. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή του είναι ο δυνατός άνεμος από τον οποίο πρέπει να προφυλάξουμε το δέντρο τα πρώτα δύο χρόνια χρησιμοποιώντας πασσάλους και να μην ποτίζουμε τις μέρες με πολύ αέρα. Στην Ελλάδα όπου έχουμε υψηλή ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια της Άνοιξης και του καλοκαιριού το paulownia έχει δυνατότητα για μέγιστη απόδοση.

011

Έδαφος


    Το έδαφος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δέντρου. To paulownia αποδίδει καλύτερα σε βαθιά καλά στραγγιζόμενο έδαφος (ph 5 – 7) με καλό αερισμό. Είναι καλό να υπάρχουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος που βοηθούν την ανάπτυξη του δέντρου, σε διαφορετική περίπτωση κάνουμε χρήση λιπασμάτων.

012

Νερό


    Μέχρι το δέντρο να αποκτήσει μεγάλο ριζικό σύστημα (μετά την πάροδο 3 χρόνων από την φύτευση), ώστε να βρίσκει μόνο του το νερό που χρειάζεται πρέπει να το ποτίζουμε τακτικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής. Η άρδευση κατά μέσο όρο τους καλοκαιρινούς μήνες ξηρασίας απαιτεί 30 έως 40 λίτρα νερό ανά δέντρο την ημέρα.

013

Οδηγίες Φύτευσης

 

  • Η φύτευση ξεκινά μετά τον τελευταίο παγετό, αρχές Μαρτίου έως τέλος Μαΐου ( τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού καλύτερα να τους αποφεύγουμε) και μετά την φυλλοβολία το Φθινόπωρο, μέχρι και πριν τον Χειμώνα όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 5 βαθμούς κελσίου.

 

  • Το χωράφι μας πριν κάνουμε το σχεδιασμό φύτευσης θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καθαρό, να οργωθεί και να καθαριστεί από χόρτα. Αν κάνουμε χρήση ζιζανιοκτόνου θα πρέπει να περάσουν 6 με 8 εβδομάδες πριν φυτέψουμε τα δέντρα μας ώστε να έχουν φύγει εντελώς και τα τελευταία υπολείμματα από το χώμα.

 

  • Ο σχεδιασμός της φύτευσης εξαρτάτε από την χρήση της καλλιέργειας που θα κάνουμε. Για να παράγουμε τεχνικό ξύλο πρέπει να περάσουν 8 με 10 χρόνια και το δέντρο σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ένα σχέδιο φύτευσης 4Χ4μ ή4Χ5μ ή 5Χ5μ.Σε ένα στρέμμα φυτεύουμε δηλαδή 62 ή 50 ή 40 δέντρα. Για την παραγωγή βιομάζας η κοπή των δέντρων γίνετε κάθε 2 με 3 χρόνια και οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2Χ1μ ή 2Χ2μ ή 2Χ3μ σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε αντίστοιχα 500 ή 250 ή 166 δέντρα ανά στρέμμα.

 

  • Οι τρύπες που θα σκάψουμε πρέπει να έχουν βάθος από 0,60 έως 1 μέτρο και 60 εκατοστά περίπου διάμετρο.